VIP GROUP

Friday, 24 August 2012

Raya Di Perantauan~


Selamat Hari Raya...!!!!!!
Tahun nie tahun kedua ak beraya di sabah.
hehehe.. Tahun nie bukan tak bole balik raya tapi ak ambil keputusan untuk jimatkan waran(tiket flight) dan cuti.. Hehehe..
Raya~
urm sedey laa jugak sebab tak boleh cium tangan mak bapak pagi2 raya..
Tapi tak bermakna tak bole sambut raya..
Raya tahun nie meriah laa jugak.. Mane tak nyer... Ramai jugak laa anak semenanjung macam ak nie tak balik raya =)
Raya pertama pom sampai ke malam kita orang beraya..
Waaa rasa macam nak meletop perot nie..
Hehehe..
Ape-ape pom..
Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin ikhlas dari sy Mohd Hafiz a.k.a Lalat Hijau (^_~)

Saturday, 11 August 2012

Bukan Jahat tapi Nakal~ Episod 1






 Zaman sekolah dahulu ak sememang nyer seorang budak yang nakal.. Hahahaha..
Bukan jahat ok...
Nak dijadikan cerita...
Disebabkan kenakalan ak itu...
Ak di buang asrama... Perh... Sedih betul laaa...
Sekolah Menengah Teknik Taiping memang cukup terkenal dengan tenaga pengajar yang garang-garang...
Kesalahan ak memang tidak boley dimaafkan..
Kes ak nie kira berat laa...
Iaitu
BERGADUH....!!!!



Asrama Aspura SMTT

Bukan ak nak cari masalah sebenarnya... Tapi bila dah tahap kesabaran seseorang tu sudah melepasi garisan katulistiwa maka gunung berapi mula meledak...
Hahaha biasa laaa zaman budak-budak otak nie kurang bijak untuk berfikir mana yang baik dan  tidak baik untuk kita...

Si malang tu bernama Azalan.. Yang bole tercetusnya untuk bergaduh adalah..
Disebabkan perangainya... 
Waktu tingkatan 4 ak selalu dibuli.. 
Biasalaaa... Bila senior berkuasa.. Si junior akan manjadi hambanya.. 
Tiap-tiap malam ak disuruh untuk mengurut badan senior ak..
Basuh baju...
Gosok baju...
Ambil makan pagi-pagi....
Senang cerita tak ubah macam hamba..
Tetapi tidak pada Azalan...
Walaupun die junior macam ak.. 
Die dijaga baik oleh abang nya iaitu Hafizan... Abang die nie ketua dorm ak.. Iaitu Dorm Amanah...
Bertuahnya Si Azalan nie die tidak pernah diusik oleh senior-senior ak yang laen..

Bertambah sakit hati laa ak dan budak-budak yang senasib dgn ak..
Mana tidak nyer.. Kita orang kena belasah dengan senior malam-malam..
Die boleh tidor dengan nyenyak..
Bulan demi bulan berlalu..
Akhirnya muncul tahun 2006....
Tahun yang ditungu-tungu oleh semua pelajar.. Sape tak seronok wei jadi senior... Hahahahahaha tak de sape bole buli kita lagi....
Proses pelajaran berjalan seperti biasa..
Kelas ak 5 Automotive.. Kelas si azalan 5 PPU (budak aircorn)... Sape sekolah teknik taw laa...
Hari yang ditunggu-tunggu sudah muncul.. Ketibaan pelajar tingkatan empat berjalan dengan lancar.. Dorm ak  dapat 10 org budak junior Hehehe...
Ops...!!!!
Jangan nak fikir bukan-bukan...
Walaupun ak dulu sering kena buli..
Tetapi ak tidak sampai hati langsung nak suruh budak-budak junior ak buat seperti ape yang ak kena dulu...
Sebelum budak junior sampai ak ade pesan dekat Azalan supaya jangan sentuh budak-budak junior.. Sebab die tidak layak untuk berbuat sedemikian..
Selang beberapa bulan.. Taring Azalan mula teserlah.. Ak dapat tahu budak junior kena buli dengan die...
Wah~
masa kau junior kau tak kena buli..
Tapi bila kau dah senior kau nak buli budak pulak....!!!!
Senior yang laen jugak tidak berpuas hati dengan Azalan.. 
Pada malam 10 Mac 2006..
Azalan dipanggil naek ke Dorm Jujur(bilik pembalasan)...
Anas dan kojeck (budak 1 dorm dengan ak) sudah berada di Dorm Jujur..
Keadaan agak gelap..

Kojeck

Anas & Cikgu Khairuddin
Bermula laa titik hitam ak sebagai seorang senior..
Selepas gedebak~ gedebuk~(belasah).
Azalan diberi amaran dan terus balik ke dorm untuk tidur...
Ak tumpang tidor di dorm jujur..
Sbb ak takut kalau ak balik dorm ak..
Ak jadi panas bila tengok azalan..
Pada keesokan hari nya.. (hari minggu)
Rutin macam biasa laaa gotong-royong pastu buat aktiviti sendiri..
Ak tercari-cari jugak Azalan pagi tu...
Yea laa nk jugak tengok kot-kot ade kesan kea akibat pergaduhan semalam..
Jumpa pown mamat tu...
Tengok gaya nya yang sombong.. Rasa macam nak belasah sekali lagi jea.. 
Ok laa tu.. Tak de kesan-kesan fizikal kt badan die..
Asrama sekolah ak diberi kelongaran kepada ahli keluarga untuk berjumpa para pelajar time cuti hujung minggu macam nie..
Ramai jugak laa family yang datang petang tu..
Family ak tak datang..
Biasa laa ayah sibuk kerja...
Mak pulak takut nak bawak kereta jauh-jauh..
Pada tanggal 13 Mac 2006 hari isnin..
Sekolah macam biasa laaa weiii...!!!
Hehehe... Masa dalam kelas ak ade ternampak Proton Iswara warna merah.. Mcm kepunyaan Mak Azalan..
Tp ak buat bodo jea.. Bukan mak die sorang jea yang pakai kereta  macam tu... 
Pada jam 2015H rutin biasa bagi pelajar asrama iaitu Prep (ulangkaji)..
Tempat ak ulangkaji biasa laa kt blok vokasional laa..
Ak dgn dua tiga org member ak tengah kusyuk study.. Aii maklum laa tahun nie SPM..
Tengah duk layan kepala otak yang lembab nie membaca..
Tiba-tiba ade budak junior datang jumpa ak..

Die bagi taw ak yang family datang dan tengah tunggu dekat pondok pengawal..
Ak nie ape lagi seronok laa.. Bukan senang nak tengok family ak datang... Tambah-tambah waktu malam.. 
Ak terus pergi ke pondok pengawal..
Bila dah dekat dengan pondok pengawal ak pelik.. Mana ayah ak parking kereta...?? Tak nampak pown...
Arh~ 
Biar laaa.. Ak terus melangkah menuju ke pondok pengawal tu..
Ternyata family ak tiada..
Ape yang ada adalah cikgu jalil(cikgu displin) yang tengah membalas SMS enset nya..
Ak pown tanya laa cikgu jalil tu...
"Asalamualaikum cikgu.. Cikgu ade nampak family sy tak...???"
Cikgu jalil terus tanya ak..
" Kau Mohd Hafiz bin Mohd Radzuan kelas Auto..???"
Ak pown jawab laaa
"Yea cikgu kenapa...??"
Ak disuruh duduk bersila tepi pintu pondok pengawal..
Soalan pertama cikgu jalil tanya pada ak adalah......
"Ak nak kau cerita balik ape yang terjadi pada malam jumaat 10 Mac 2006"

Cikgu Jalil

Alamak....!!!!!!
Macam mana orang tua nie taw..
Adoiyai~ habiz laa ak...
"Ermm malam tu saya buat aktiviti macam biasa laa cikgu.. Lepas prep saya terus tido"
Tiba-tiba tapak kasut cikgu jalil melekat kat dada ak.. 
Perh..!!!
Sampai tergolek ak jatuh terkeluar dari pondok pengawal tu..
Aduh~
ak tahan sakit tu... 
Wah~... sesak nafas ak sekejap.. 
Pastu ak bangun duduk balik tempat tadi.. 
"Kamu jangan nak tipu saya...!!!! Saya dapat aduan dari ibu pelajar yang kamu belasah"
Ak pown terkejut laa sbb malam tu ak ade pesan dekat azalan..
Jangan bangkit kan masalah ini.. Anggap dah selesai.. Azalan pown dah setuju..
Tapi... Puiii~
Cikgu Jalil terus mendesak ak untuk menceritakan kejadian malam itu...
Ak tidak mengaku dan pura-pura tidak tahu menahu pasal kejadian tu..
Sekali lagi tapak kasut Cikgu jalil singgah kat dada ak...
Amboi~
masa tu ak tengok cikgu tu kecik besar, kecik besar jea.. Tapi ak tahu adab seorang pelajar kepada guru nya..
Tiba-tiba ak terpandang dihujung blok teknik nampak ade budak kena soal macam ak..
Adush....!!!
Dah tak tahu macam mana ak nak kelentong cikgu pasal benda nie.
Cikgu Jalil bagi taw ak yang anas dan kojeck sudah pown mengaku terlibat sekali dalam kejadian tu...
Nak tak nak ak terpaksa mengaku...
Bukan senang untuk ak mengaku banyangkan dua kali kaki Cikgu Jalil melekat kat dada ak.. 
Cikgu jalil bagi taw ak yang ibu azalan nak buat report polis.. Masa tu ak dah nampak bertapa gelapnyer masa depan ak...
Ak merayu kat Cikgu Jalil supaya jangan libatkan polis dalam kes nie..
Cikgu Jalil cakap..
"Saya akan tolong kamu.. Saya tahu kamu tahun nie SPM"
Wah~ 
Baik jugak cikgu nie.. 
Bila dah selesai disoal selidik.. Ak berjalan balik ke hostel..
Dekat hostel budak-budak laen kecoh bercerita tentang kes ak..
Malam itu jugak laa ak, Anas dan kojeck dipanggil mengadap warden iaitu Cikgu Khairuddin atau lebih dikenali dengan nama panggilan Kayu...
Warden kayu masa tu... Cukup marah..
Mana tak nyer.. Bila dapat tahu pelajar bawah jagaan die buat hal..
Nasi dah jadi bubur... Nak tak nak terpaksa jugak telan bubur tu...
Kami bertiga puas merayu kt warden kayu....
Hey Awang..!!! (Cikgu Khairuddin)
Tapi keadilan tetap ditegakan..
Cikgu Kayu bagi kita org tempoh 1 minggu untuk cari rumah sewa..
Lepas dari jumpa Cikgu kayu.. ak, kojeck dan anas bertungkus lumus call pelajar yang tinggal diluar untuk carikan kita orang rumah sewa..
Ak tak boleh tido malam langsung sebab terbayangkan nasib ak esok hari.. 
Pada 14 Mac 2006 hari Selasa
Ak pergi sekolah macam biasa.. 
Masa tu ak rasa macam artis.. Ramai org pandang dan tanya ak pasal masalah tu..
Waaaa Serabutnyerr....

Ak kena mengadap Guru kelas ak iaitu Cikgu Ghazali adoiyai~
biasa laa budak auto.. 
Penat 'JuboQ' ak kena tahan rotan dari cikgu bengkel..
Waaa dah rasa macam dalam penjara pulak..
Sepanjang hari tu ak rasa lambat sangat nak malam.. Bukan ape..
Penat wei duk layan satu persatu masalah...
Pada malam tu ak dapat tahu yang Ibu bapak ak kena datang jumpa orang paling tua hehehe pengetua sekolah.. 
Perh~ 
Ak lagi x bole tido.. Asyik duk terbanyangkan muka bapak ak yang garang macam Harimau..
Sape tak kenal dengan Sarjan Radzuan...!!! 
Urmm.. Nak buat macam mana.. Ak yang cari masalah.. So terima jea laa...
15 Mac 2006 hari Rabu..
Hari yang begitu mendebarkan..
Yea laa sape tak takut bila tahu mak bapak kena datang sekolah.. 
Adoiyai~~..
Masa dalam kelas ak dengar nama Anas kena panggil melalui pembesar suara sekolah..  Waah~ lagi berdebar laaa jantung ak nie..
Selang beberapa minit kemudian 
Tiba-tiba jea telinga ak nie terdengar pengunguman " Perhatian Kepada Mohd Hafiz bin Mohd Radzuan Kelas 5 Auto Sila ke Bilik Pengetua Sekarang"
Masa tu ak rasa macam nak jerit kuat-kuat jea.. Geram betol laa..  
X payah laa nak Enounsment bayak-banyak kali.. Grr~
Tension betoi laaa...
Ak terus bangun dari kerusi sambil buat muka 40 sen keluar dari kelas...
Dalam perjalanan  kepala otak ak tak habis-habis terbanyang ak kena belasah dengan bapak ak...
Jalan punya jalan.. Akhirnya sampai jugak depan bilik pengetua..
Ak nak masuk tapi takut laa der~
Waaa nak buat macam mana nie..
Pusing punya pusing... Ade laa sorang hamba Allah nie tegur ak..
Hoi...!!!
"Mu buat gapo dio duk sini..???"
Perh~ ak ingat tukang kebun mana yang tegur ak rupa-rupa nyer Ustaz Kamal..
Dengan penuh muka kesian ak cakap
"Ermm saya dipanggil ke bilik pengetua ustaz"
Tibe-tibe pulak tangan ustaz nie singgah kt perut ak.. 
Rase macam nak terkoyak kulit perot ak nie kena cubit dengan die..
"Owh..!!! Mu laa genster tu"
Dekat lima minit laa jugak ak kena dengar khutbah jumaat dari ustaz nie..
Ak terpandang mak ak dengan kakak ak..
Ak toleh kanan,,, toleh kiri,,,
X jumpa pulak bapak ak... 
Yes....!!!!!
Die x datang...!!!!

Selamat hidup ak... Kalau tak arwah dah laa ak kat depan bilik pengetua...
Ak tunduk terus menuju kat mak dan kakak ak..
Ermm..
Mak ak cakap ayah ak tak boleh datang sebab ade kerja.. Biasa laa polis sentiasa sibuk..
Mak ak tak abis-abis ceramah kat ak..
Ak senyap jea...
Kakak ak nie pom satu..
Nasi tambah...!!! Ade jea yang die nak menyampuk.. Geram jea ak nak hempuk..
Staf kat bilik guru panggil mak ak suruh masuk dalam bilik pengetua.. 
Ak pom ape lagi follow jea laa masuk dalam bilik pengetua.. 
Sebaik jea masuk ak tengok si pengetua nie tengah baca surat.. 
Die tak perasan lagi yang ak ade kt belakang mak ak.. 
Elok jea mak ak duduk.. Pengetua yang tua tu terus pandang ak....
"Hey sapa suruh kamu masuk..!!! Keluar kamu..!!!" 
Depan mak dengan kakak ak pulak tu..
Perh~ 
Ak rasa macam nak ambik pasu bunga nak sumbat jea dalam lubang hidung die  biar susah sikit die nak bernafas..
Ak ape lagi terus laa melangkah keluar dari bilik tu..
Sebaik sahaja ak keluar dari bilik pengetua ak nampak anas dengan abang die..
Erm kami senasib hehehe....
Padan muka kami....
Dekat 20 minit jugak laa mak ak jumpa dengan pengetua..
Mak ak cakap kat ak..
Kesalahan ak nie memang pihak sekolah tidak bole pertimbangkan..
Ak terpaksa menyewa dekat luar..
(dibuang asrama)
Kojeck bagi taw die dah jumpa umah sewa. So kita orang ape lagi.. Kemas barang-barang sebab tarikh last kami di asrama dah semakin hampir..
Sedey jea rasa hati nie bila nak meninggalkan asrama sekolah nie..
Mana tak nyer.. Banyak kot pengalaman terukir di asrama nie..
Pada 17 Mac 2006 hari sabtu.
Ak anas dan kojeck melangkah keluar dari asrama sekolah..
Sayu jea rasa hati nie.. Sambil membawa barang-barang menuju ke pintu pagar sekolah..
Dah laa bayak barang yang kita orang bawak.. Kalau naik kete tak pe laa jugak..
Nie tak jalan kaki jea.. Waaa rasa hina betoi laa.. Tapi nak buat macam mana kami yang cari masalah..
Masa dalam perjalanan menuju ke umah sewa. Nasib baik laa ak ade terserempak dengan sorang mamat nie..
Die tu budak kelas ak.. Kebetulan pulak die lalu kat situ..
Terima kasih bayak-banyak yea En. Zakhuwan kerana sanggup membantu kita org tumpang moto kau bawak barang-barang.. 
Zakhuwan yg tolong bawak barang-barang kita orang
time kasih yea pakcik~
Lega sikit hati nie bila masih lagi ade hamba Allah yang baik hati sudi menolong..
Sampai jea kat rumah sewa kita orang tu ak rasah macam nak pensan jea..
Mana tidak nyer.. Rumah macam rumah hantu ak tengok..
Punyer laa usang.. 
Patut laa sewa murah..
Banyangkan dengan kemudahan elekterik tak ade.. Air pom x ade..
Waaa rasa macam nak nangis jea..
Padan Muka kau SERDANG (nama samaran ak)
Dari maklumat yang ak dapat rumah tu dah lama tak dihuni..
Sebab tu laa nampak macam berpuaka sikit..
Pada waktu malam rumah tu lagi menakutkan.. Yea laa dah laa tak ade elektirk kita orang guna lilin jea buat sementara waktu.. Sebab tuan rumah nie cakap die nk sambung bekalan elektrik dengan air dalam masa terdekat nie...
Sunyi jea rumah nie..  masa tu baru laa rasa sedikit erti penyesalan di hati nie..
Macam ak cakap nasi sudah menjadi bubur.. Nak tak nak kena telan jea laa bubur tu... Laen kalau nasi bertukar jadi Ayam KFC kea sedap la jugak nak telan..
Ape yang lagi sedih nyer apabila bangun pagi hendak ke sekolah.. Nak mandi tak ade air.. Nasib baik laa rumah tu tak jauh sangat dengan surau..
Kita orang tumpang mandi kat surau tu jea.. Seminggu jugak laa nak kena mandi kat surau sebab air lambat sambung..
Kita orang masak sendiri jea... yea laa nak jimat punya pasal.. Nak mintak duit  kat orang tua takut.. sebab dah laa buat masalah nak menyusahkan orang tua pulak..
Selang beberapa minggu ade lagi dua tiga orang pelajar yang kena buang asrama.. So mane lagi umah kita orang laa tempat tujuan..
Acai & Ayah hehehe
Lebih kurang dalam 11 orang kot kalau tak silap ak laa.. 
Hidup di rumah sewa nie memang susah.. Pernah satu ketika nak masak nasi gas habis.. Terpaksa cari kayu untuk dijadikan bahan bakar buat memasak.. Pernah jugak makan nasi tanpa lauk.. Hanya sedikit minyak dah digunakan dan sedikit garam taburkan untuk menaikan selera..
Waaaa dah macam cerita Bersama Mu~
Pernah suatu hari tu rumah kami kena pecah masuk.. Banyak barang berharga seperti henset dan duit hilang..
Terkejut ak bila balik dari sekolah tengok rumah berselerak kena selongkar..
Kita orang buat report polis.  
Polis datang ambil gambar dan mintak keterangan kt kitaorg sedey betoi laa..
Tapi ak tahu semua nie kerja siapa..
Cuma ak nie jenis tak nak kecoh jea.. 
Bila dah duduk ramai-ramai nie macam-macam kecurian berlaku.. Bukan nak tuduh sape-sape..
Jalan terbaik adalah pindah dari rumah tu..
Ak dengan budak yang nak keluar dari rumah tu berpeluh-peluh cari rumah sewa baru..
Akhirnya jumpa jugak rumah sewa di Taman Bukit Jana.. Owner umah nie india.. Biasa laa umah taman diposit umah RM750..
Semua dah ade kata sepakat so..
6 orang yang melangkah keluar dari rumah usang tu..
Ak, Anas, Acai, Ustaz, Edy Kelam dan Man..
Kehidupan di rumah sewa baru banyak kenangan bersama..
Tapi disebalik kenangan tu ade kisah yang menyedihkan berlaku....
To be continue.....~fly

Saturday, 21 July 2012

TIPS KEJUTKAN ORG BANGUN SAHUR yg agak MENCABAR hihi khas utk org yg liat bangun sahur...


1. Pegang anak jari kiri atau kanan sambil memanggil nama dia perlahan2
2. Sentuh bahu orang yang tidur tu dan goyangkan perlahan lahan sambil panggil nama dia...
3. Renjis air kat muka dia...
4. Tampar tampar manja pipi dia..

5. Tutup kipas/air condTapi kalau still tak ada effect,

1. Jerit nama dia sekuat hati...
2. Gigit ibu jari kaki dia, macam hantu toyol gigit
3. Simbah air sebaldi, kalau boleh air rendam baju dalam dan stokin busuk korang
4. Tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam.

5. Korang gonyang bahu die pastu korang jerit Rumah Terbakar...!!!Terbakar....!!!
Tapi kalau still tak ada effect gak,






1. Pergi kat telinga dia...then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia banyak - banyak kali...
2. Pergi dekat dengan dia dan baca je surah Yaasin!

Tapi kalau still tak ada effect gak...Ni je la cara terakhir

1. Panggil je orang masjid atau surau untuk uruskan...kerana Tuhan lebih menyayanginya...
”Innalillahi wa inna ilaihi roji un”...

Tuesday, 10 July 2012

6 Sebab Kenapa Seorang Lelaki Perlu Memilih Seorang Cikgu Menjadi Isteri

Sekadar Gambar Hiasan.


1. Hidup Berjadual.
Bukan kata wanita yang mempunyai pekerjaan lain tidak mempunyai jadual, tapi kalau cikgu, jadualnya setiap hari sudah tetap dan ditetapkan. Sampai penempatan dia di sekolah pun sudah berjadual. Kalau kau tengok cikgu Kimia, hidup dia bukan sahaja berjadual, malah berkala. Macam Jadual Berkala Unsur (baca : Periodic Table) tu. Jadi kalau suami dia itu jurutera, memang senang nak kejut orang bangun pagi.
5.00 pagi : Bangun pagi, masak air, buat sarapan.
5.50 pagi : Mandi, persiapan diri, solat Subuh.
6.20 pagi : Bersiap nak keluar rumah, menuju ke tempat ke sekolah.
Sekadar Gambar Hiasan.

7.10 pagi : Sampai sekolah.
7.30 pagi : Mula kelas.
10.10 pagi : Rehat
10.30 pagi : Masuk kelas lagi.
2.00 petang : Balik rumah (kalau tiada kelas tambahan atau aktiviti sekolah)
Senang kan?
Jadi, kalau dah berkahwin, isteri itu akan mengatur hidup berkeluarga dengan lebih sempurna (insyaALLAH).
Pagi : Sarapan + kemas rumah + masak.
Tengah hari : Makan tengah hari + duduk dengan suami (buatlah apa kau nak)
Petang : Rehat + minum petang + sediakan makan malam
Malam : Buatlah apa-apa aktiviti yang perlu
2. Dedikasi, komited dan penuh komitmen.
Seorang guru yang hidupnya hanya berkisarkan sekolah dan tempat-tempat kerja biasanya akan penuh dengan sifat di atas. Bukan apa, ibu bapa penjaga sekarang kebanyakannya mengharapkan cikgu seratus peratus dan budak-budak pula biasanya akan menjadi besar kepala apabila dibiarkan. Maka cikgu kenalah beri perhatian pada murid secara berlebihan (janganlah sampai kau jatuh cinta dengan murid pula!) dalam memastikan duit gaji yang diterima itu halal digunakan dan dimakan.
Sekejap.
Pernah kau dengar orang lain salahkan jurutera, arkitek, juruterbang, doktor, peguam dan sebagainya bila berlaku keruntuhan akhlak dan gejala sosial?
Mana ada!
Semua nak salahkan cikgu.
Maka, cikgu mestilah kena komited.
Konsep yang sama
Jadi, kalau suami terabai di rumah, nak salahkan siapa?
Maka, si isteri akan komited untuk memastikan suami gembira, bahagia dan apa sahaja asalkan suaminya tersenyum girang dan tidak memikirkan untuk menambah cawangan lain. Eh?
(sambil asah pensel dan pisau di tepi)
3. Tidak boleh menipu atau berpeleseran.
Nak bagi markah, ada skema jawapan.
Pakaian ke tempat kerja, ada etika.
Nak tanda kertas, ada garis panduan.
Sampai sekolah, isi waktu kedatangan.
Balik sekolah, kena tekan lagi nombor di komputer.
Yuran murid semua ada hitam putihnya – nak pungut duit pun ada surat kuasa.
Bila boleh nak menipunya.
Nak berpeleseran?
Jauh sekali.
Kena tangkap boleh kena buang kerja tahu?
Lepas tu masuk surat khabar dan segala media dengan tajuk, “GURU ……”
Gila kau.
Mana nak sempat lupakan suami begitu?
Hidup akan dalam lingkungan – sekolah, keluarga, suami, sekolah lagi, keluarga lagi, suami lagi.
Sekadar Gambar Hiasan.

4. Terapi melepaskan tekanan
Semua kerja ada tekanan.
Budak yang tolong isi minyak di stesen minyak pun ada tekanan.
Makcik-makcik yang basuh pinggan dan masak di kedai makan pun tertekan.Tak masuk lagi nak rebus daging dengan periuk bertekanan tinggi tu kan?
Tapi bagaimana nak menguruskan diri kalau tertekan?
Cikgu-cikgu biasanya akan dihantar menghadiri kursus atau bengkel pengurusan tekanan (baca : stress management workshop). Selalunya ada, cuma akhir-akhir ini sejak ekonomi semakin sempit, kursus semakin berkurangan dan beban kerja bertambah. Tapi itu bukan suatu masalah sebab banyak cara lagi boleh melampiaskan tekanan kerja ini.
Aktiviti luar seperti basikal lasak, memanjat gunung, berkayak dan sebagainya sudah lama diperkenalkan kepada guru-guru. Bahkan, boleh ajak pasangan bersama. Elok-elok dalam melepaskan tekanan, boleh bercuti dengan suami sekali kan?
Pukul budak-budak di sekolah?
Itu bukan satu benda yang mengasyikkan pun. Masuk penjara ada harapan.
Lebih baik buat sesuatu yang menyeronokkan untuk melepaskan tekanan.
5. Banyak cuti sekolah dan kerja cuma separuh hari.
Ini yang semua orang suka betul pada kerjaya guru.
Pengalaman peribadi, kawan-kawan aku yang bekerja atau bakal bekerja sebagai doktor, jurutera dan entah apa lagi jenis pekerjaan mahu aku carikan mereka pasangan yang bekerja sebagai seorang guru.
Bakal doktor : Aku dah nak balik Malaysia hujung tahun nanti, habis belajar.
Aku : Ya, bagus! Sila minta hospital yang dekat sini.
Bakal doktor : Carikan aku bakal isteri seorang.
Aku : Kau nak yang macam mana?
Bakal doktor : Aku nak yang kerja cikgu.
Aku : Eh? Kenapa tak nak doktor juga?
Bakal doktor : Susah. Nanti waktu kerja tak sama, nak cuti pun susah.
Aku : Ceh! Memilih. Habis tu kenapa nak cikgu?
Bakal doktor : Sebab senang dia nak uruskan keluarga. Sekolah separuh hari. Bila balik kerja, dia biasanya akan ada di rumah kan? Kalau cuti sekolah, setiap hari pun mesti ada di rumah. Tak payah pening fikir nak ambil cuti ke apa.Masuk kelas itu, budak-budak tengok.
Aku : Amboi kau.
Bakal doktor : Tapi tak nak yang macam kau.
Aku : Kenapa?
Bakal doktor : Sebab kau nanti pergi berbasikal masa cuti sekolah. (ketawa)
Aku : Keji gila. Bukan sepanjang cuti aku berbasikal. (ketawa)
6. Penampilan.
Ini sengaja aku tambah sebab orang sana ada tulis pasal rupa.
Dari segi wajah dan sebagainya, aku tidak akan menilai manusia. Tapi kebanyakan guru-guru biasanya punya penampilan yang sedap mata memandang. Pergi sekolah mesti kena dengan gaya. Setiap hari ada berapa pasang mata yang akan memerhatikan langkah guru itu?
Masuk kelas sana, ada budak-budak lain pula tengok.
Budak-budak yang suka, akan puji – “Cikgu lawa gila hari ini!”
Sekadar Gambar Hiasan.

Sudahlah cukup dengan lawa, cantik, ada pula gila.
Haih!

Sebab itu cikgu-cikgu kalau dipuji, dia tidak akan cepat bangga diri.

Sebab apa?
Setiap orang yang suka (biasanya budak-budak yang akil baligh kalau sekolah menengah dan budak-budak jujur dan telus macam sekolah rendah) – selalu puji cikgu. Jadi, bukan suatu masalah dan kau tidak akan nampak cikgu itu kembang-kembang segala bila dipuji cantik, menarik, tertarik, menawan dan macam kena sawan. Eh?

Sunday, 15 April 2012

Bila budak bujang masuk dapur~



151430H APR 12
 Hujung minggu~ hahaha.. Ape lg.. Masak kat rumah ler...
Nasi Beriani + Kari Ayam + Arca Nenas + Budu + Pisang + Air Pandan
 Bukan senang nk tengok skg nie budak bujang bole masak Nasi Beriani.. Tp ak dgn budak umah ak berjaya jugak masak "Nasi Beriani" hehehe...

Tu camera tu tegok nnti bole masuk dalam blog lalat..
Aii maklum laaa ade tukang masak kapal kt umah ak.. Hihihihi..
Nizam bin Zainal Abidin seorang tukang masak kapal KM Kuraman.. Terbaek laaa hahaha... Tambahan pulak sekarang nie semua tgh kering..
So salah satu cara untuk berjimat adalah masak sendiri woooiiii... Hahahaha...
Keras Pulak Ayam nie~
Ikwan salah seorang crew rumah ak.. Die jugak bayak membantu Si bujang untuk menyediakan juadah untuk makan tengah hari... Bersilat-silat kita orang di dapur rumah sewa kami.. Hahaha... Zaman sekarang nie x ramai budak lelaki bujang yg suka masak kt rumah.. Sebenarnya bukan x pandai sgt.. Tp sbb kemalasan individu tersebut maka x berasap laa kt dapur 2..  Kepada kaum hawa.. Kalau nk cari Suami... Cari laaa yg pandai memasak.. Bukan ape.. Senang nnti klau si ibu x sihat si ayah bole menyediakan makanan dgn air tgn sendiri.. X perlu lg nk rasa air tgn MAMAK..  Hehehehe..

Monday, 2 April 2012

Apabila benda kecil diperbesarkan~ (episod 2)

Sekali lagi lu buat perangai~
gua x paham laa..
Ape salah nyer klau mintak maaf.. Susah sgt kea...!!!!!
Jangan sampai ak gigit kau..!!!
ak dah ade gigi nie...!!!
X perlu nk gunakan org laen untuk jadi kambing hitam...
Gua x taw laa ape yg dah lu racun fikiran budak2 laen...
Gua duduk jea kt situ..
Kenapa lu x dtg salam dgn gua...???
Lu malu..???
Ke lu sakit hati lg..???
Hey.. Benda kecil jea..
X kan laa lu nk marah..???
Lu buat laa peragai mcm nie...
Gua berani cakap yg lu akan gelap masa depan klau lu x ubah peragai lu..
p/s: jangan terlalu baek pada seseorg
Jika kita terlalu baek...
X mustahil kebaikan kita dibalas dgn racun yg boleh membinasakan kita~

Apabila benda kecil diperbesarkan~ (episod 1)

Kecik hati gua bro...
Lu buat gua mcm sampah~
gua x pernah ade masalah dgn lu tp..
X kan pasal gua x bagi pasword lu dah jadi mcm nie..
Bro pasword gua barang pravicy gua x kan nk share dgn lu..
Gua dah bagi taw dah kt lu.. Gua tgh belayar.. Nnti klau gua dah habiz belayar gua buat laa untuk lu..
X kan pasal nk download game pown lu x puas hati dgn gua...
Tp gua lg terasa bila lu buat x nampak jea gua depan lu...
Password ak mana bole kongsi woii...!!!!
Malu gua bro...
Dgn budak2 laen lu salam...
Tp gua yg hulur tgn macam org bodoh lu bole buat x taw jea...
Hoii...!!!!!
X kan laa pasal pasword lu jd mcm nie..
Gua pown x paham laaa...
Kita nie dah laa duduk jauh..
Kawan2 nie ibarat adik beradik kita..
Tp x pee laaa...
Gua memang x de masalah dgn lu...
Tp perangai lu buat gua tersentap...
(bukan senang nak baca perangai seseorng... Tp bila perangai itu terbaca maka terunkap laa bertapa buruknya peragai jika x diubah menjadi matang)

Die lebih cepat dari aku~

Sedih dan terkilan ~
Jenis yg tikam belakang yg paling ak x suka..
Nasib baik Ak dapat tahu...
Belum sempat ak memulakan langkah tp die dah siap mengatur langkah..
Nk buat mcm mana……
ak klau bab mcm nie x pandai cikit..
Susah laa...
Nk mengadap muka hari2 pown rasa rimas.. Tp skg ak bole terima yg die lg dasyat dari ak...
Ak x kesah laa die nk buat ape pown..
1 jea yg ak mintak...
Tlg jgn burukan ak depan orang..
Ak sedar sape ak... 
F**K YoU
Ak nie x mcm ko... Tp ak pown ada prinsip hidup ak sendiri...
Terkejut jugak laaa mula2 ak dapat taw pekara yg sebenar..
Ish2... X sangka betul...
Kenapa bro....!!!!!!
X de org laen kea..????
Betul kata org...
Kawan nie ada had2 die untuk berkawan...
X pasal2 ak ilang rasa hormat ak dekat die..
Hafiz..…
Kau slow laaaa...
Bila nk berjaya...!!!!!
Tp hati aku nie mcm bole merasakan yg ak sedang dipermainkan...
Pantang ada yg molek pasti die yg sebat...
Mungkin nie balasan dari Tuhan sbb ak selalu permainkan hati perempuan..

Ape yang aku faham tentang cinta~

Cinta.....
Perkataan sial bagi yg kecewa...
Tp ia juga bole memberi nafas baru bg yg bahagia...
Nak cari pasangan 2 senang tp nk hargai 2 x semudah yg kita jangka..
Cinta juga bole menyebabkan kita hancur dalam kehidupan jika kita x pandai melakarnya...
Tp x semua lakaran itu buruk..
Jika kita pandai memperbetulkan lakaran itu..
X mustahil ia akan diterima dan dihargai dgn baik...
Susah kalau nk cari yg2 betul sempurna pada zaman sekarang...
Sebenarnya x salah klau kita memilih..
Memilih...!!!
Sampai hati awk buat sy mcm nie..!!!
Haruslah...
Sape x nk yg cantik...
Sape x nk yg berkerjaya..
Sape x nk yg berharta.........
Pekej Bro....
Sape yg x nk...
Tp klau nk diikut kan...
Cantik itu sebenarya nafsu...
Cantik juga x akan kekal lama..
So..
X payah laa nk dibanggakan dengan kecantikan yg ada...
Sepatut nyer bersyukur laaa wei...
Tp klau nk diikutkan...
Cinta selepas kawin adalah cinta yg sebenarnya...
Sbb dari situ kita dapat mengenal hati budi pasangan kita dgn lebih mendalam...
Setengah org bercinta bukan maen lagi... mengalahkan cinderela...
Benarkah...???
Tp x lama pown...
Lepas 2 putus... Mcm sial pown ada...
Kita minum lagi...!!!
Bagoz...
Putus cinta...
1. Bunuh diri
2. Siksa badan
3. Mentel drop
4. Gila sekejap
5. Bayak lagi malas nk tulis jea...
Hey come-on laaa...
Bunga bukan sekuntum & kumbang bukan sekor jea..
Belambak lg laa kt luar sana 2...
X perlu laaa nk buat benda BODOH...
sbb ko memang bodoh...
Bodoh dalam mengatur langkah kehidupan...
Ape yg org nk...
Ko kasi...
Bila dah kasi baru nk menyesal....
X guna laa wei...
Klau baru sekarang nk menyesal...
Ingat..
Jgn terlalu mengharap dalam percintaan nie...
Bukan ape...
Takot kecewa dikemudian hari...

Sunday, 18 March 2012

Segalanya Bermula Disini.. (episod 2)

Pada 2 jan 2010 bermula laa episod baru dalam hidup ak..
Jam 2230H ak masih bersama family ak yg mengiringi ak untuk ke johor...
Aku lerr hehehe
Sedih dihati hanya ak jea yg tahu..
Tp sedih tu yg membuatkan ak bertambah semangat untuk menghadapi segala cabaran yg bakal ku tempuhi..
Tepat jam 2300H ak melangkah masuk ke dalam bas sambil diperhatikan oleh kedua ibu bapa ak..
Dari jauh ak melihat kelibat org tua ku semakin samar kerana bas sudah memulakan perjalananya menuju kea Hentian Bas Lakin Johor...
Dalam bas ak x bole tido sebab terbayangkan kampung halaman rakan-rakan tempat kerja ak..
Perhh...
Rasa mcm nk patah balik jea...
Tp x bole.. Sebab ak dah nekad untuk ubah masa depan ak..
Kawan ak sendiri pown pernah cakap dekat ak yg ak x akan berjaya bila di Johor nnti.. Nie yg membuatkan ak terbakar jea bila teringat kembali kata - kata yg pernah dilemparkan pada ak..
Fikir punya fikir x sedar pown ak dah terlelap..
Pada 3 jan 2010 ak tersedar dari tido.. Bukak jea mata ak terpandang perkataan "Selamat Datang Negeri Johor Darul Takzim"..
Mata ak masih kuyu sebab x cukup tido.. Masa tu awal lagi x silap pukul 0730H suasana pown masih samar-samar sebab x cukup cahaya dari matahari.. Tepat jam 0915H Akhirnya
Hentian Bas Lakin
Ak selamat sampai ke Hentian Bas Lakin.. Sebaik sahaja ak mekangkah keluar dari bas.. Perkara pertama yg bermain di fikiran ku adalah memberitahu kedua org tua ku yg ak sudah sampai di Johor. Ak membawa beg pakaian ak terus mencari public fon.. Maklum laa ak x bawa handfon so kena laa guna public fon.. Hehehe..
Pekara pertama dah setel..
Pekara kedua...MANDI....!!!!
Melilau- lilau ak mencari bilik air..
Semua tempat ak cari akhirnya jumpa jugak.. 50cent bro gua kena bayar sekali pakej jaga barang ak...
Badan suda segar hati banyak senang.. Hehehe.. Tp... Perut ak x henti- henti misscall.. Lapar woii...
Ak oder nasi lemak ayam~ fush sedap bro.. Aii maklum laa lapar punya pasal...
Time ak makan ak ade nampak satu kelibat manusia yg hala tuju die mcm ak... Yg pasti nye gua kenal die... Die laa budak skali dgn ak masa interview dulu.. Tp just tgok dari jauh jea.. Sbb ak segan laa nk tegur... Diorg ramai urmm... Mybe die x cam ak kot..
Arhh... Biar lah die 2 ...
Perut suda kenyang hati suda senang..
So ak teruskan pengembaraan menuju Kapal Diraja Sultan Ismail (KDSI).
dari Lakin ak terpaksa naek bas pergi ke kota tinggi.. Lebih kurang 45 minit perjalanan. Pejam celik, pejam celik...
Tiba ade sorang brother nie menjerit Kota Tinggi2...!!!
Baru ku sedar yg ak suda sampai di pekan Kota Tinggi. X besar mana pown pekan die.. Kat situ ak jumpa lg ramai budak2 yg destinasi nya mcm ak..
Sbb diorg pegang X-ray.. Hehehe..
Masa tu jam 1120H ak merayau2 menayakan org disekeliling ak mcm mana hendak ke KDSI..
Biar buruk..!!!
tp bayak berjasa~
tanya punya tanya.. Akhirnya ada laa mamat nie nama die Ipin, die asal perlis.. Die pown nk ke KDSI jugak.. Tp die bawak geng... Ak sorg jea.. Geng die adalah kakak dan abang ipar die hehehe.. Kami pown bersepakat untuk berkongsi teksi.. Bukan ape tambang nk ke KDSI dari kota tinggi RM100.. mahal siot...!!!
So naek laaa kami berempat teksi buruk warna biru menuju kea KDSI..
Perjalanan hampir 1 jam 30 minit..
Jauh jugak laaa..
Sampai jea kt depan KDSI.. Hati ak rasa berdebar2.. Yea laaa sbb ak bakal dilatih oleh askar2 yg dahaga kan darah budak baru mcm ak nie..
Tp ketakutan ak bole dicover.. Hehe x laa nampak sgt.. Ak ambik barang2 ak terus menuju ke pondok pengawal..
Divison Panglima
" En. tumpang tanya yea.. Ermm sy Mohd Hafiz dtg untuk melapor pengambilan Maritim Siri 08/10. Ermm sy kena jumpa dgn sape."
Ak tgk mamat yg jaga Gate 2 muka mcm sial.. Masam x senyum langsung..
Die pown berkata " sepatut nya kau lapor esok.. Bukan hari nie.. Ko ada baju kemeja...? Kau ada tali leher..? Kau ada songkok...? Ak nak kau pergi kt pokok besar 2.. Kau tukar baju kau 2..!!!"
Amboi sedap die punya bahasa.. Ak terus ambik beg dan menuju ke pokok besar 2... Ipin(budak perlis) pown turut salin sekali.. Siap salin ak n ipin terus berjalan menuju ke gate.. Mamat 2 ckp " kau nampak pintu 2...? Ak nk kau masuk kt situ.. Tp sebelum masuk ak nk kau bagi salam kuat2 biar sampai ak dgr.. Paham..!!! " masa 2 lebih kurang jam 1400H.. Ak ketuk n bagi salam kuat mcm mamat 2 nk... Akhir nya ada jawapan dari pihak dalam.. Ak n ipin masuk dalam bilik 2..
Dalam bilik 2 ada 5 budak navy yg mcm sial.. Ak tgok sahabat yg sama mcm ak tegah berdiri tanpa.....!!!!!
[ maaf part ini terpaksa sy skip bg menjaga nama baik ramai pihak ]
selesai kemas barang ak yg berterabur atas lantai ak dan 4 org sahabat ak di arahkan untuk membawa beg pakaian ke hostel.. Bejalan kaki kami berlima naek bukit ( kawasan berbukit) sampai di hostel kitaorg di perhatikan oleh budak2 navy yg satu intike dgn kitorg..
Ermm buat x taw jea laa..
Datang Mu Tidak Ku Undang~
Ak naek mess(dorm) n cari lokasi sesuai untuk ak.. Baru ak perasan ada yg lg awal dari kami berlima.. Budak 2 org yg awal nie asal dari utara so bole laa 1 kepala sbb kami  berlima pown asal dari utara.. Ak terlelap maklum laa penat x ilang lg.. Jam 1630H ak dikejutkan dgn suara pekikan seorang pegawai maritm..
Pegawai waran 1 iaitu En. Ali..
Kelam kabut jgk laaa ak dibuatnya...
So.. Kami berlima turun dgn muka blur~
x pasal kena push-up sbb lambat turun...
Oleh kerana kami datang melapor awal..
Kita org diambil sebagai 'working party'
Budak-budak aku hahaha
Senang cite.. Sebagai pembantu untuk hari esok...
Istimewanyer datang awal bole belagak jadi org lama hehehe...
Esok hari yg dinanti2 kini menjelma...
Ramai yg dtg untuk melapor..
Ak ditugaskan menjaga pintu E...
So budak yg kena melapor ke pintu E akan berdepan dgn ak.. Hehehe...
Best pekena budak2 nie.. Hehe...
Ada sorang budak nie die asal sabah.. X silap ak nama die Nordin...
Tolong....!!!!!
Sebelum die masuk.. Ak ade pesan klau nk masuk kena jerit bagi salam kuat2...
Hehehe...
Die pown okbang2 turn die nk masuk dah tiba.. Hahahaha seperti yg ak jangkan die menjerit sekuat hati... Hehehe.. Die kena marah Oooo...
Staf Navy 2 cakap "Woii...!!! Hg ingat ak pekak kea...!!!!"
Hahaha... Seronok betol ak rasa... Hehe..
X pasal2 die kena push-up 20x...
So hari melapor berjalan seperti biasa.. Segala handset dan barang larangan dirampas sama sekali..
Semua budak2 baru ditempatkan di Block Pendekar.. Masa 2 campur2..
Kita org dibahagikan dalam kumpulan..
Ak kumpulan E...
Dlam kumpulan baru ak 2.. Ak dapat lg kawan baru... Ramai gak laa... Hehe best bila teringat balik zaman 2...
Sebenarnyer banyak lagi yg nk dicerita..
Kau dah nak mampos PTM...!!!!
Tp x pe.. Klau ak rajin ak tulis lg yea...
p/s: Bukan Senang Nak Senang....~fly