VIP GROUP

Friday, 24 August 2012

Raya Di Perantauan~


Selamat Hari Raya...!!!!!!
Tahun nie tahun kedua ak beraya di sabah.
hehehe.. Tahun nie bukan tak bole balik raya tapi ak ambil keputusan untuk jimatkan waran(tiket flight) dan cuti.. Hehehe..
Raya~
urm sedey laa jugak sebab tak boleh cium tangan mak bapak pagi2 raya..
Tapi tak bermakna tak bole sambut raya..
Raya tahun nie meriah laa jugak.. Mane tak nyer... Ramai jugak laa anak semenanjung macam ak nie tak balik raya =)
Raya pertama pom sampai ke malam kita orang beraya..
Waaa rasa macam nak meletop perot nie..
Hehehe..
Ape-ape pom..
Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin ikhlas dari sy Mohd Hafiz a.k.a Lalat Hijau (^_~)

Saturday, 11 August 2012

Bukan Jahat tapi Nakal~ Episod 1






 Zaman sekolah dahulu ak sememang nyer seorang budak yang nakal.. Hahahaha..
Bukan jahat ok...
Nak dijadikan cerita...
Disebabkan kenakalan ak itu...
Ak di buang asrama... Perh... Sedih betul laaa...
Sekolah Menengah Teknik Taiping memang cukup terkenal dengan tenaga pengajar yang garang-garang...
Kesalahan ak memang tidak boley dimaafkan..
Kes ak nie kira berat laa...
Iaitu
BERGADUH....!!!!



Asrama Aspura SMTT

Bukan ak nak cari masalah sebenarnya... Tapi bila dah tahap kesabaran seseorang tu sudah melepasi garisan katulistiwa maka gunung berapi mula meledak...
Hahaha biasa laaa zaman budak-budak otak nie kurang bijak untuk berfikir mana yang baik dan  tidak baik untuk kita...

Si malang tu bernama Azalan.. Yang bole tercetusnya untuk bergaduh adalah..
Disebabkan perangainya... 
Waktu tingkatan 4 ak selalu dibuli.. 
Biasalaaa... Bila senior berkuasa.. Si junior akan manjadi hambanya.. 
Tiap-tiap malam ak disuruh untuk mengurut badan senior ak..
Basuh baju...
Gosok baju...
Ambil makan pagi-pagi....
Senang cerita tak ubah macam hamba..
Tetapi tidak pada Azalan...
Walaupun die junior macam ak.. 
Die dijaga baik oleh abang nya iaitu Hafizan... Abang die nie ketua dorm ak.. Iaitu Dorm Amanah...
Bertuahnya Si Azalan nie die tidak pernah diusik oleh senior-senior ak yang laen..

Bertambah sakit hati laa ak dan budak-budak yang senasib dgn ak..
Mana tidak nyer.. Kita orang kena belasah dengan senior malam-malam..
Die boleh tidor dengan nyenyak..
Bulan demi bulan berlalu..
Akhirnya muncul tahun 2006....
Tahun yang ditungu-tungu oleh semua pelajar.. Sape tak seronok wei jadi senior... Hahahahahaha tak de sape bole buli kita lagi....
Proses pelajaran berjalan seperti biasa..
Kelas ak 5 Automotive.. Kelas si azalan 5 PPU (budak aircorn)... Sape sekolah teknik taw laa...
Hari yang ditunggu-tunggu sudah muncul.. Ketibaan pelajar tingkatan empat berjalan dengan lancar.. Dorm ak  dapat 10 org budak junior Hehehe...
Ops...!!!!
Jangan nak fikir bukan-bukan...
Walaupun ak dulu sering kena buli..
Tetapi ak tidak sampai hati langsung nak suruh budak-budak junior ak buat seperti ape yang ak kena dulu...
Sebelum budak junior sampai ak ade pesan dekat Azalan supaya jangan sentuh budak-budak junior.. Sebab die tidak layak untuk berbuat sedemikian..
Selang beberapa bulan.. Taring Azalan mula teserlah.. Ak dapat tahu budak junior kena buli dengan die...
Wah~
masa kau junior kau tak kena buli..
Tapi bila kau dah senior kau nak buli budak pulak....!!!!
Senior yang laen jugak tidak berpuas hati dengan Azalan.. 
Pada malam 10 Mac 2006..
Azalan dipanggil naek ke Dorm Jujur(bilik pembalasan)...
Anas dan kojeck (budak 1 dorm dengan ak) sudah berada di Dorm Jujur..
Keadaan agak gelap..

Kojeck

Anas & Cikgu Khairuddin
Bermula laa titik hitam ak sebagai seorang senior..
Selepas gedebak~ gedebuk~(belasah).
Azalan diberi amaran dan terus balik ke dorm untuk tidur...
Ak tumpang tidor di dorm jujur..
Sbb ak takut kalau ak balik dorm ak..
Ak jadi panas bila tengok azalan..
Pada keesokan hari nya.. (hari minggu)
Rutin macam biasa laaa gotong-royong pastu buat aktiviti sendiri..
Ak tercari-cari jugak Azalan pagi tu...
Yea laa nk jugak tengok kot-kot ade kesan kea akibat pergaduhan semalam..
Jumpa pown mamat tu...
Tengok gaya nya yang sombong.. Rasa macam nak belasah sekali lagi jea.. 
Ok laa tu.. Tak de kesan-kesan fizikal kt badan die..
Asrama sekolah ak diberi kelongaran kepada ahli keluarga untuk berjumpa para pelajar time cuti hujung minggu macam nie..
Ramai jugak laa family yang datang petang tu..
Family ak tak datang..
Biasa laa ayah sibuk kerja...
Mak pulak takut nak bawak kereta jauh-jauh..
Pada tanggal 13 Mac 2006 hari isnin..
Sekolah macam biasa laaa weiii...!!!
Hehehe... Masa dalam kelas ak ade ternampak Proton Iswara warna merah.. Mcm kepunyaan Mak Azalan..
Tp ak buat bodo jea.. Bukan mak die sorang jea yang pakai kereta  macam tu... 
Pada jam 2015H rutin biasa bagi pelajar asrama iaitu Prep (ulangkaji)..
Tempat ak ulangkaji biasa laa kt blok vokasional laa..
Ak dgn dua tiga org member ak tengah kusyuk study.. Aii maklum laa tahun nie SPM..
Tengah duk layan kepala otak yang lembab nie membaca..
Tiba-tiba ade budak junior datang jumpa ak..

Die bagi taw ak yang family datang dan tengah tunggu dekat pondok pengawal..
Ak nie ape lagi seronok laa.. Bukan senang nak tengok family ak datang... Tambah-tambah waktu malam.. 
Ak terus pergi ke pondok pengawal..
Bila dah dekat dengan pondok pengawal ak pelik.. Mana ayah ak parking kereta...?? Tak nampak pown...
Arh~ 
Biar laaa.. Ak terus melangkah menuju ke pondok pengawal tu..
Ternyata family ak tiada..
Ape yang ada adalah cikgu jalil(cikgu displin) yang tengah membalas SMS enset nya..
Ak pown tanya laa cikgu jalil tu...
"Asalamualaikum cikgu.. Cikgu ade nampak family sy tak...???"
Cikgu jalil terus tanya ak..
" Kau Mohd Hafiz bin Mohd Radzuan kelas Auto..???"
Ak pown jawab laaa
"Yea cikgu kenapa...??"
Ak disuruh duduk bersila tepi pintu pondok pengawal..
Soalan pertama cikgu jalil tanya pada ak adalah......
"Ak nak kau cerita balik ape yang terjadi pada malam jumaat 10 Mac 2006"

Cikgu Jalil

Alamak....!!!!!!
Macam mana orang tua nie taw..
Adoiyai~ habiz laa ak...
"Ermm malam tu saya buat aktiviti macam biasa laa cikgu.. Lepas prep saya terus tido"
Tiba-tiba tapak kasut cikgu jalil melekat kat dada ak.. 
Perh..!!!
Sampai tergolek ak jatuh terkeluar dari pondok pengawal tu..
Aduh~
ak tahan sakit tu... 
Wah~... sesak nafas ak sekejap.. 
Pastu ak bangun duduk balik tempat tadi.. 
"Kamu jangan nak tipu saya...!!!! Saya dapat aduan dari ibu pelajar yang kamu belasah"
Ak pown terkejut laa sbb malam tu ak ade pesan dekat azalan..
Jangan bangkit kan masalah ini.. Anggap dah selesai.. Azalan pown dah setuju..
Tapi... Puiii~
Cikgu Jalil terus mendesak ak untuk menceritakan kejadian malam itu...
Ak tidak mengaku dan pura-pura tidak tahu menahu pasal kejadian tu..
Sekali lagi tapak kasut Cikgu jalil singgah kat dada ak...
Amboi~
masa tu ak tengok cikgu tu kecik besar, kecik besar jea.. Tapi ak tahu adab seorang pelajar kepada guru nya..
Tiba-tiba ak terpandang dihujung blok teknik nampak ade budak kena soal macam ak..
Adush....!!!
Dah tak tahu macam mana ak nak kelentong cikgu pasal benda nie.
Cikgu Jalil bagi taw ak yang anas dan kojeck sudah pown mengaku terlibat sekali dalam kejadian tu...
Nak tak nak ak terpaksa mengaku...
Bukan senang untuk ak mengaku banyangkan dua kali kaki Cikgu Jalil melekat kat dada ak.. 
Cikgu jalil bagi taw ak yang ibu azalan nak buat report polis.. Masa tu ak dah nampak bertapa gelapnyer masa depan ak...
Ak merayu kat Cikgu Jalil supaya jangan libatkan polis dalam kes nie..
Cikgu Jalil cakap..
"Saya akan tolong kamu.. Saya tahu kamu tahun nie SPM"
Wah~ 
Baik jugak cikgu nie.. 
Bila dah selesai disoal selidik.. Ak berjalan balik ke hostel..
Dekat hostel budak-budak laen kecoh bercerita tentang kes ak..
Malam itu jugak laa ak, Anas dan kojeck dipanggil mengadap warden iaitu Cikgu Khairuddin atau lebih dikenali dengan nama panggilan Kayu...
Warden kayu masa tu... Cukup marah..
Mana tak nyer.. Bila dapat tahu pelajar bawah jagaan die buat hal..
Nasi dah jadi bubur... Nak tak nak terpaksa jugak telan bubur tu...
Kami bertiga puas merayu kt warden kayu....
Hey Awang..!!! (Cikgu Khairuddin)
Tapi keadilan tetap ditegakan..
Cikgu Kayu bagi kita org tempoh 1 minggu untuk cari rumah sewa..
Lepas dari jumpa Cikgu kayu.. ak, kojeck dan anas bertungkus lumus call pelajar yang tinggal diluar untuk carikan kita orang rumah sewa..
Ak tak boleh tido malam langsung sebab terbayangkan nasib ak esok hari.. 
Pada 14 Mac 2006 hari Selasa
Ak pergi sekolah macam biasa.. 
Masa tu ak rasa macam artis.. Ramai org pandang dan tanya ak pasal masalah tu..
Waaaa Serabutnyerr....

Ak kena mengadap Guru kelas ak iaitu Cikgu Ghazali adoiyai~
biasa laa budak auto.. 
Penat 'JuboQ' ak kena tahan rotan dari cikgu bengkel..
Waaa dah rasa macam dalam penjara pulak..
Sepanjang hari tu ak rasa lambat sangat nak malam.. Bukan ape..
Penat wei duk layan satu persatu masalah...
Pada malam tu ak dapat tahu yang Ibu bapak ak kena datang jumpa orang paling tua hehehe pengetua sekolah.. 
Perh~ 
Ak lagi x bole tido.. Asyik duk terbanyangkan muka bapak ak yang garang macam Harimau..
Sape tak kenal dengan Sarjan Radzuan...!!! 
Urmm.. Nak buat macam mana.. Ak yang cari masalah.. So terima jea laa...
15 Mac 2006 hari Rabu..
Hari yang begitu mendebarkan..
Yea laa sape tak takut bila tahu mak bapak kena datang sekolah.. 
Adoiyai~~..
Masa dalam kelas ak dengar nama Anas kena panggil melalui pembesar suara sekolah..  Waah~ lagi berdebar laaa jantung ak nie..
Selang beberapa minit kemudian 
Tiba-tiba jea telinga ak nie terdengar pengunguman " Perhatian Kepada Mohd Hafiz bin Mohd Radzuan Kelas 5 Auto Sila ke Bilik Pengetua Sekarang"
Masa tu ak rasa macam nak jerit kuat-kuat jea.. Geram betol laa..  
X payah laa nak Enounsment bayak-banyak kali.. Grr~
Tension betoi laaa...
Ak terus bangun dari kerusi sambil buat muka 40 sen keluar dari kelas...
Dalam perjalanan  kepala otak ak tak habis-habis terbanyang ak kena belasah dengan bapak ak...
Jalan punya jalan.. Akhirnya sampai jugak depan bilik pengetua..
Ak nak masuk tapi takut laa der~
Waaa nak buat macam mana nie..
Pusing punya pusing... Ade laa sorang hamba Allah nie tegur ak..
Hoi...!!!
"Mu buat gapo dio duk sini..???"
Perh~ ak ingat tukang kebun mana yang tegur ak rupa-rupa nyer Ustaz Kamal..
Dengan penuh muka kesian ak cakap
"Ermm saya dipanggil ke bilik pengetua ustaz"
Tibe-tibe pulak tangan ustaz nie singgah kt perut ak.. 
Rase macam nak terkoyak kulit perot ak nie kena cubit dengan die..
"Owh..!!! Mu laa genster tu"
Dekat lima minit laa jugak ak kena dengar khutbah jumaat dari ustaz nie..
Ak terpandang mak ak dengan kakak ak..
Ak toleh kanan,,, toleh kiri,,,
X jumpa pulak bapak ak... 
Yes....!!!!!
Die x datang...!!!!

Selamat hidup ak... Kalau tak arwah dah laa ak kat depan bilik pengetua...
Ak tunduk terus menuju kat mak dan kakak ak..
Ermm..
Mak ak cakap ayah ak tak boleh datang sebab ade kerja.. Biasa laa polis sentiasa sibuk..
Mak ak tak abis-abis ceramah kat ak..
Ak senyap jea...
Kakak ak nie pom satu..
Nasi tambah...!!! Ade jea yang die nak menyampuk.. Geram jea ak nak hempuk..
Staf kat bilik guru panggil mak ak suruh masuk dalam bilik pengetua.. 
Ak pom ape lagi follow jea laa masuk dalam bilik pengetua.. 
Sebaik jea masuk ak tengok si pengetua nie tengah baca surat.. 
Die tak perasan lagi yang ak ade kt belakang mak ak.. 
Elok jea mak ak duduk.. Pengetua yang tua tu terus pandang ak....
"Hey sapa suruh kamu masuk..!!! Keluar kamu..!!!" 
Depan mak dengan kakak ak pulak tu..
Perh~ 
Ak rasa macam nak ambik pasu bunga nak sumbat jea dalam lubang hidung die  biar susah sikit die nak bernafas..
Ak ape lagi terus laa melangkah keluar dari bilik tu..
Sebaik sahaja ak keluar dari bilik pengetua ak nampak anas dengan abang die..
Erm kami senasib hehehe....
Padan muka kami....
Dekat 20 minit jugak laa mak ak jumpa dengan pengetua..
Mak ak cakap kat ak..
Kesalahan ak nie memang pihak sekolah tidak bole pertimbangkan..
Ak terpaksa menyewa dekat luar..
(dibuang asrama)
Kojeck bagi taw die dah jumpa umah sewa. So kita orang ape lagi.. Kemas barang-barang sebab tarikh last kami di asrama dah semakin hampir..
Sedey jea rasa hati nie bila nak meninggalkan asrama sekolah nie..
Mana tak nyer.. Banyak kot pengalaman terukir di asrama nie..
Pada 17 Mac 2006 hari sabtu.
Ak anas dan kojeck melangkah keluar dari asrama sekolah..
Sayu jea rasa hati nie.. Sambil membawa barang-barang menuju ke pintu pagar sekolah..
Dah laa bayak barang yang kita orang bawak.. Kalau naik kete tak pe laa jugak..
Nie tak jalan kaki jea.. Waaa rasa hina betoi laa.. Tapi nak buat macam mana kami yang cari masalah..
Masa dalam perjalanan menuju ke umah sewa. Nasib baik laa ak ade terserempak dengan sorang mamat nie..
Die tu budak kelas ak.. Kebetulan pulak die lalu kat situ..
Terima kasih bayak-banyak yea En. Zakhuwan kerana sanggup membantu kita org tumpang moto kau bawak barang-barang.. 
Zakhuwan yg tolong bawak barang-barang kita orang
time kasih yea pakcik~
Lega sikit hati nie bila masih lagi ade hamba Allah yang baik hati sudi menolong..
Sampai jea kat rumah sewa kita orang tu ak rasah macam nak pensan jea..
Mana tidak nyer.. Rumah macam rumah hantu ak tengok..
Punyer laa usang.. 
Patut laa sewa murah..
Banyangkan dengan kemudahan elekterik tak ade.. Air pom x ade..
Waaa rasa macam nak nangis jea..
Padan Muka kau SERDANG (nama samaran ak)
Dari maklumat yang ak dapat rumah tu dah lama tak dihuni..
Sebab tu laa nampak macam berpuaka sikit..
Pada waktu malam rumah tu lagi menakutkan.. Yea laa dah laa tak ade elektirk kita orang guna lilin jea buat sementara waktu.. Sebab tuan rumah nie cakap die nk sambung bekalan elektrik dengan air dalam masa terdekat nie...
Sunyi jea rumah nie..  masa tu baru laa rasa sedikit erti penyesalan di hati nie..
Macam ak cakap nasi sudah menjadi bubur.. Nak tak nak kena telan jea laa bubur tu... Laen kalau nasi bertukar jadi Ayam KFC kea sedap la jugak nak telan..
Ape yang lagi sedih nyer apabila bangun pagi hendak ke sekolah.. Nak mandi tak ade air.. Nasib baik laa rumah tu tak jauh sangat dengan surau..
Kita orang tumpang mandi kat surau tu jea.. Seminggu jugak laa nak kena mandi kat surau sebab air lambat sambung..
Kita orang masak sendiri jea... yea laa nak jimat punya pasal.. Nak mintak duit  kat orang tua takut.. sebab dah laa buat masalah nak menyusahkan orang tua pulak..
Selang beberapa minggu ade lagi dua tiga orang pelajar yang kena buang asrama.. So mane lagi umah kita orang laa tempat tujuan..
Acai & Ayah hehehe
Lebih kurang dalam 11 orang kot kalau tak silap ak laa.. 
Hidup di rumah sewa nie memang susah.. Pernah satu ketika nak masak nasi gas habis.. Terpaksa cari kayu untuk dijadikan bahan bakar buat memasak.. Pernah jugak makan nasi tanpa lauk.. Hanya sedikit minyak dah digunakan dan sedikit garam taburkan untuk menaikan selera..
Waaaa dah macam cerita Bersama Mu~
Pernah suatu hari tu rumah kami kena pecah masuk.. Banyak barang berharga seperti henset dan duit hilang..
Terkejut ak bila balik dari sekolah tengok rumah berselerak kena selongkar..
Kita orang buat report polis.  
Polis datang ambil gambar dan mintak keterangan kt kitaorg sedey betoi laa..
Tapi ak tahu semua nie kerja siapa..
Cuma ak nie jenis tak nak kecoh jea.. 
Bila dah duduk ramai-ramai nie macam-macam kecurian berlaku.. Bukan nak tuduh sape-sape..
Jalan terbaik adalah pindah dari rumah tu..
Ak dengan budak yang nak keluar dari rumah tu berpeluh-peluh cari rumah sewa baru..
Akhirnya jumpa jugak rumah sewa di Taman Bukit Jana.. Owner umah nie india.. Biasa laa umah taman diposit umah RM750..
Semua dah ade kata sepakat so..
6 orang yang melangkah keluar dari rumah usang tu..
Ak, Anas, Acai, Ustaz, Edy Kelam dan Man..
Kehidupan di rumah sewa baru banyak kenangan bersama..
Tapi disebalik kenangan tu ade kisah yang menyedihkan berlaku....
To be continue.....~fly